Dujmićevo osvajanje Opatije

0
378

U suvremenoj hrvatskoj izbornoj povijesti staroj 27 godina nikome nije uspjelo ono što je uspjelo Ivi Dujmiću u Opatiji: u gradu takve veličine krenuti tri mjeseca prije izbora, napušten od svih političkih igrača u svom okruženju, u neizvjesnu bitku kao nezavisni kandidat protiv snažne koalicije etabliranih stranaka, a na kraju prebrojavanja glasova protekle nedjelje ući u drugi krug izbora za gradonačelnika poravnat sa svojim rivalom te istovremeno predvoditi svoju Nezavisnu listu u osvajanju 6 mandata od ukupno 17 u Gradskom vijeću. Jer, iako je bio gradonačelnik, u jednom je trenutku ostao bez stranačke podrške, što bi se narodski kazalo na ledini, i na toj podlozi nešto izgraditi, kao što je to 21. svibnja demonstrirao Dujmić, mogu samo vrhunski političari.

One koji će sjetiti primjera Milana Bandića, koji se također u jednom trenutku razišao sa SDP-om, valja podsjetiti da je on nakon razlaza s matičnom strankom osnovao svoju i imao višestruko više vremena da je organizacijski ojača prije nego li je ponovno pobijedio u utrci za gradonačelnika Zagreba. Dujmić s druge strane do zadnjeg časa nije htio vjerovati da mu stranački “drugovi” iza leđa spremaju odlazak u prijevremenu mirovinu, pa je na brzinu, braneći svoju čast, morao donijeti odluku o izlasku na izbore i naći ljude koji su spremni zajedno s njim testirati volju birača.

Koliko je Dujmićev rezultat dobar potvrđuju i mandati koje je dobila koalicija predvođena SDP-om. Dok je Dujmić kao nositelj liste sam osvojio 6 mandata dotle su u sedmočlanoj koaliciji SDP, IDS i HSU dobili po 2, a HNS jedan mandat. Kada se konstituira opatijsko Gradsko vijeće morat će se konstatirati da najviše mandata ima Dujmićeva lista, a da daleko iza nje slijede ostale stranačke grupacije.

Nadalje, treba valorizirati i takozvanu biračku inerciju, odnosno sklonost birača da ne mijenjaju često stranku ili koaliciju za koju glasaju. Pogledamo li Dujmićeve rezultate iz tog ugla, može se reći kako je SDP-u zadao težak udarac jer se očito pokazalo da je za sobom povukao i veliki broj birača svoje bivše stranke, što inače uspijeva samo malom broju političara. I to onih najuspješnijih. Kao da je dobar dio opatijskih birača SDP-a čelništvu te stranke poslalo poruku: nakon godina lutanja Dujmić nas je prije osam godina ujedinio, učinio SDP u Opatiji snažnim s brojnim projektima koji su realizirani, i zato smo sada išli za njim, a ne za strankom koja ga je iznevjerila.

Također, rezultati ovih izbora su pokazali da su Dujmićeve poruke “čovjek i rezultati” te “koalicija s građanima” bile pun pogodak. Uostalom, kako je i Fernando Kirigin, naravno, pobrao dio biračkog tijela SDP-a, kao i ostalih njegovih koalicijskih partnera, dobrom Dujmićevom rezultatu očito su kumovali i glasovi stranački neopredjeljenih birača, one šutljive većine birača – građana, koja često odnosi prevagu na izborima opredjeljujući se ne po stranačkoj orijentacije, već valorizirajući nečiji politički rad i rezultate. Naposljetku, jedan dio birača Dujmić je sigurno privukao i pozitivnom kampanjom, govoreći o onome što je napravio i programu koji zastupa, dok je istovremeno bio  obasut napadima na njega osobno i njegovu obitelj. Potvrđuje se staro političko pravilo da ti se negativna kampanja kad-tad vrati kao bumerang.

Rezultati prvog kruga su dakle tu, no prava bitka tek predstoji. Koliko god bili poznati rezultati za mjesta u Gradskom vijeću, a već se eto najavljuje i ujedinjenje koalicije predvođene SDP-om s Akcijom mladih i stvaranje većine u Gradskom vijeću, valja pričekati dok ne završi drugi krug izbora za gradonačelnika. Ovisno o tome kome će građani Opatije dati povjerenje 4. lipnja odredit će se i putokaz budućih odnosa snaga u Gradskom vijeću. Tim više jer je SDP-ova koalicija preglomazna i time heterogena sama po sebi što nije garancija neke dugoročne stabilnosti, ukoliko birači u srazu Dujmića i Kirigina iskustvo prvoga pretpostave neiskustvu i bezličnosti potonjeg i uskrate povjerenje Kiriginu. Što ne bi bilo nikakvo čudo jer u demokracijama birači ne gledaju koliko koji kandidat ima godina pritom navijajući za mlađe, već ih prvenstveno interesiraju rezultati koje je političar ostvario i može ostvariti.

Pobijedi li naime Dujmić u drugom krugu, a to se čini vrlo vjerojatnim ne samo zbog iskustva i rezultata koje ima nego i zbog širine njegova “saveza s građanima” mimo svih stranaka i stranačkih grupiranja (ne treba mu podrška drugih stranaka, može se osloniti na građane – birače), moći će računati na svoju homogenu grupaciju od šest vijećnika i ostaviti otvoren prostor da mu se, čak i bez formalne koalicije, kod svih važnih pitanja o kojima treba odlučivati Gradsko vijeće pridruže i svi oni ostali vijećnici koji žele političku stabilnost i daljnji razvoj Opatije. Ostvari li se ovaj više nego realan scenarij, Ivo Dujmić će moći kazati kako je 21. svibnja započeo, a 4. lipnja završio ponovno osvajanje Opatije, uspjevši u koaliciji s građanima izboriti još jedan mandat za nastavak razvoja grada.

 

Komentari

komentara