Četvrtak, 30. Lipanj 2016.     
    
Izjava dana:

Članovi biračkih odbora

Josipa zanima:

Već sam Vas pitao da li mogu biti član biračkog odbora ako mi je netko od članova obitelji na listi te ste mi potvrdno odgovorili, no ljudi iz izbornog povjerenstva su me zvali te me odbili i rekli da to nije moguće, pa me zanima znate li nešto više o tome?

Dana 17. travnja 2009. Državno izborno povjerenstvo izdalo je PREPORUKU Županijskim izbornim povjerenstvima (KLASA:01306/0908/34 URBROJ:5070902) u kojoj stoji:

Člankom 36. stavkom 4. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave („Narodne novine”, broj 44/05 pročišćeni tekst i 109/07) propisano je da članovi biračkog odbora ne mogu biti kandidati na listi.

Nadalje,člankom 43. stavkom 1. Zakona o izboru općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba („Narodne novine”, broj 109/07 i 125/08) propisano je da članovi izbornih povjerenstava i biračkih odbora i zamjenici članova mogu biti samo osobe koje imaju biračko pravo i nisu kandidati na izborima.

Iz navedenih odredbi zakona jasno proizlazi da članovi izbornih tijela ne smiju biti kandidati na izborima. Ista zabrane ne odnosi se na članove njihove bliže ili dalje obitelji.

Međutim, radi jačanje povjerenja građana u izborni postupak i pravilnost rada izbornih tijela potrebno je gdje god je to moguće više, izbjegavati za člana biračkog odbora imenovati osobu koja se nalazi u rodbinskoj vezi sa kandidatima u izborima.

Kako biračke odbore za sva biračka mjesta imenuju izborna povjerenstva nadležna prema odredbama Zakona potrebno je ovu preporuku proslijediti svim izbornim povjerenstvima na vašem području.

Dakle, zakonske zapreke i dalje nema, ali  postoji nova preporuka DIP-a da je takve situacije potrebno izbjegavati. Naglasak je na potrebno što ipak ostavlja mogućnosti za drugačije odluke županijskog izbornog povjerenstva.

Nadamo se da će vam ovaj odgovor pomoći.

Povezani članci:

| Tiny Url za ovaj članak: http://tinyurl.com/bu3g86l

komentara

Ostavite odgovor

Vaša e-Mail adresa neće biti objavljena