Čačić: Od Čehoka imamo u Varaždinu afere, korupciju…

0
124
Foto: gorila.jutarnji.hr

 

Veliki povratak na političku scenu, i to u sredini iz koje je potekao. Tako je Velimir Bujanec započeo razgovor u emisiji Bujica s predsjednikom Narodne stranke – reformisti Radimirom Čačićem, kojeg je proglasio favoritom u svibanjskim izboru za varaždinskog župana.

U uvodnom prilogu navedeni su rezultati ankete nepoznate agencije prema kojima Čačić dobiva u prvom krugu više od 40 posto glasova (53 u drugom), dok Predrag Štromar (HNS) 36 posto, a Alen Runac (HDZ) 26 posto.  Politički analitičar Davor Gjenero ustvrdio je kako „dečki“ u Varaždinskoj županiji znaju posao, ali nemaju dozu inventivnosti kao Čačić čiji ulazak u izbornu utrku je zanimljiv u svjetlu najavljivane decentralizacije.  Novinar Goran Malić dodao je kako je Čačić neusporedivo uspješniji od Ivana Vrdoljaka koji ima afere, iako su u Hrvatskoj gotovo svi pod istragama, dok je komentator Denis Kuljiš ustvrdio da nigdje u Europi ne bi mogla biti kandidat na izborima osoba koja je pod istragom zbog ugovora u vezi vjetroelektrana, kao što je predsjednik HNS-a. Kao najveću Čačićevu manu, Kuljiš je naveo kadroviranje, odnosno to što izabere ljude koji ga kasnije unište.

Uvodni prilog završio je tvrdnjom da Čačić u izbornu utrku – za razliku od drugih – ulazi čistih ruku i s rezultatima, kao i da Varaždinci s nestrpljenjem očekuju da preuzme Varaždinsku županiju.

Kao razlog uključivanja u izbornu utrku Čačić je naveo „bolesnu centralizaciju kod koje 90 posto svih poreznih prihoda ide državi, a ostatak svim ostalim jedinicama lokalne samouprave, pri čemu pet posto ide Gradu Zagrebu.

-U takvim okolnostima župan nema ovlasti za rad poslova koji iziskuju više vremena od 15 minuta dnevno. Ovlasti ima jedino u zdravstvu i obrazovanju, i to da preusmjeri decentralizirana sredstva koja stižu od države, ustvrdio je bivši varaždinski župan.

Dodao je da sada po prvi puta novac nije samo u Zagrebu, već i u EU fondovima.

-Neki su to počeli prepoznavati kao na primjer međimurski župan Matija Posavec. U Međimurju su povukli 200 milijuna. Po prvi puta dolazi do izražaja sposobnost i razumijevanje kako dobiti novce iz EU.  I tu je problem da Varaždinska županije nije dobila ništa, ustvrdio je Čačić dodavši da se neki teško mogu pogledati u zrcalo.
Pitajući što sada rade u Varaždinskoj  županiji, bivši varaždinski župan ukazao je da su tijekom njegovog mandata izgrađene 34 škole i dvorane, elektrifikacija, prvi put uveden besplatni prijevoz učenika i druge stvari, i to ne zato što mu je to dopustila funkcija i župana, već snaga da izvuče od države, pri čemu je imao odlučnu suradnja s Ivom Sanaderom, jedino što je potonji javno obećao praćenje JPP, ali do toga nije došlo.

Nakon što je voditelj ustvrdio da varaždinski župan „ima problema s DORH“ jer privatna konzultantska tvrtka dobiva poslove kraj AZRE i DAN-a, odnosno jer dobiva milijune za „fantomski posao aglomeracije“, Čačić je ustvrdio da je Varaždin već nekoliko godina u problema.

Još od Čehoka imamo u Varaždinu afere, korupciju i dr. Varaždinska županija do sada, međutim,  nije imala afere, ali sada po pravi put i tu istražuje DORH. Čovjek iz HNS-a izravno dogovara cijene. Poslove na Aglomeraciji, gdje su štete već blizu milijun kuna, dobiva bivši direktor AZRE.  Iako bi u njegovom ugovoru trebala biti klauzula da ne može koristiti reference AZRE,  župan mu potpisuje dopuštenje da ih može koristiti, a onda mu daje poslove preko natječaja ili izravno kroz bagatelnu nabavu, rekao je Čačić koji je spomenuo i odlazak ravnateljice Doma umirovljenika, kao i rješenje prema kojem zamjenica ravnatelja OBV mora vratiti oko 160 tisuća kuna.

Voditelja je zanimalo je li i Vrdoljak među onima koji se teško mogu pogledati u zrcalo.

Ako se na staru godinu državna uprava potrudi potpisati ugovore s tvrtkama koje su profitirale stotine milijuna kuna – tu se nema što dodati. Kada bi naša državna uprava bila tako brza u interesu građana! Uostalom, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić zatražio je s tim u vezi istragu, tim više što su te poslove dobile tvrtke koje uopće ne zadovoljavaju kriterije. Ovo što je javno isplivalo nije dobro i ja bih na tom mjestu ozbiljno razmislio kako se budim, rekao je Čačić.

Nakon što je voditelj ukazao da Vrdoljak kao uspjehe Milanovićeve vlade naveo rješenje problema brodogradnje, autoceste i POS,  Čačić je rekao da to s Vrdoljakom nema ništa, a malo i s vladom.

-Zoranu sam rekao da je njegova vlada najgora vlada u Hrvatskoj. On se s time, naravno, nije složio. Radilo se dok smo bili Linić i ja.  Brodogradnja je složena, ali kakve veze to ima s Vrdoljakom? Netko je to riješio, ali to nema veze s Vladom, već sa mnom . O autocestama neću ni govoriti jer to ima veze s Račanovom vladom. Kasnije je cijena skočila dva puta i rokovi četiri puta su produljeni.  Moj model autoceste je zadržan, a druga je stvar što je ušao kriminal. I POS je već 15 godina živ. POS ide i u Zagrebu jer ima jako povoljne uvjete kreditiranja. Ali ni to nema veze s Vrdoljakom, ustvrdio je Čačić.

Na upit kako to da se odluka u vezi OIE, odnosno vjetroelektrana teška 15 milijardi kuna donosi na zadnjoj sjednici Vlade, Čačić je rekao da u to nije bio uključen samo Vrdoljak i ministarstvo, već tu je i Vlada pa i dio Sabora.

-Radili su štetu, a to mi sve to danas plaćamo. Vrdoljak veli da HEP ima dvije milijarde dobiti, a kod mene je došla HDZ-ova uprava i rekla da će završiti s minusom od milijarde. Bile su dvije godine sušne, pa smo puno kupovali, a prodavali jeftinije. Stoga smo povećali cijenu za 23 posto i to je dovelo do dobiti. Trebao je netko tada preuzeti za to odgovornost, ustvrdio je Čačić dodajući da aktualna vlada glumi da nitko neće platiti poskupljenje plina, a sve kako bi se kupili glasovi.

Ukazao  je da danas „više nitko ne govori o INA-i, energetici..“.

– Nemate niti jednu odluku ni akciju. Zaustavljene je Plomin C, a što ima veze s cijenom energenata.
Sada imate direktan udar na gospodarstvo. Rumunji su nas dostigli, Bugari su tu. A mi smo zadnji.
U drugim zemljama imaju snage donositi odluke, a ne samo kupovati glasove. Odluke se boje potpisati prije svega oni koji imaju nečistu savjest, a nakon njih boje se politički paraziti, ustvrdio je Čačić te napomenuo da su potonji bili dobri kao drugi i treći u vlasti, ali kad su postali bitni politički faktori od njih se ne možete ništa dobiti jer ne žele preuzeti odgovornost

Govoreći o slučaju Agrokor, ustvrdio je da Vlada mora preuzeti odgovornost.

Nije samo ova vlada kriva da se dugo nije na isti način tretirao Agrokor kao većina drugih kompanija. Hrvatska je država puno gledala kroz prste pa sada i dobavljači imaju probleme. Sada se ide s lex Agrokorom. Nemam ništa ni protiv toga. Zadržimo proizvodnje, minimalizirajmo štete.  Država se mora uključit, ali ne da štitimo pojedinca, rekao je Čačić koji se osvrnuo i na kandidate na izborima u Zagrebu,  spornim troškovima obnove u Gunji i dr.

 

Izvor: varazdinske-vijesti.hr

Komentari

komentara