Srijeda, 29. Lipanj 2016.     
    
Izjava dana:

Članstvo u biračkom odboru na lokalnim izborima 2013. i izborima za članove u Europski parlament

Članstvo u biračkom odboru na lokalnim izborima 2013. regulirano je odredbama članka 42. Zakona o lokalnim izborima („Narodne novine” 144/2012), kojima je propisan sastav biračkih odbora.

Birački odbor čine predsjednik, potpredsjednik i osam članova. Četiri člana biračkog odbora određuje većinska politička stranka, odnosno političke stranke, a četiri člana oporbena politička stranka, odnosno političke stranke, sukladno stranačkom sastavu predstavničkog tijela pojedine jedinice. Političke stranke dužne su odrediti članove biračkih odbora i dostaviti njihova imena nadležnim izbornim povjerenstvima najkasnije 12 dana prije održavanja izbora.

Predsjednik, potpredsjednik i članovi biračkog odbora ne smiju biti kandidati na izborima koje provode, a predsjednik i potpredsjednik biračkog odbora ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke.

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba te gradska i općinska izborna povjerenstva imenuju biračke odbore na svom području, najkasnije 10 dana prije dana održavanja lokalnih izbora.

Slijedom navedenog od ukupno deset članova biračkog odbora predsjednik i potpredsjednik imenuju se od strane nadležnih izbornih povjerenstava, a ostalih osam članova imenuju se na prijedlog političkih stranaka.

Prilikom imenovanja članova biračkih odbora nadležna izborna povjerenstva prije svega uzimaju u obzir one kandidate koji imaju višegodišnjeg iskustva u radu na izborima.

Mora se istaknuti da su lokalni izbori zahtjevan i složen posao, te da njihova regularnost i pravilnost uvelike ovise o radu članova biračkog odbora na svakom biračkom mjestu.

Osobe koje žele postati članovi biračkog odbora na nadolazećim lokalnim izborima mogu se obratiti nadležnom izbornom povjerenstvu, kao i političkoj stranci/političkim strankama koje određuju članove biračkih odbora, te istaknuti svoju želju za sudjelovanjem u radu biračkog odbora.

Općina nije dužna objaviti natječaj za sudjelovanje u radu u biračkim odborima, već se članovi biračkih odbora biraju na način propisan u članku 42, te članku 43. stavak 2. Zakona o lokalnim izborima („Narodne novine”,broj 144/2012).

Nezaposlene osobe mogu se javiti političkoj stranci / političkim strankama, odnosno nadležnom izbornom povjerenstvu ako su zainteresirane za sudjelovanje u radu biračkih odbora. Međutim, sama činjenica daje netko nezaposlen ne znači da ima prednost pri imenovanju za člana biračkog odbora.

Kontakti izbornih povjerenstava bit će dostupni na službenoj internet stranici – www.izbori.hr – nakon što se raspišu lokalni izbori.

Prvi opći neposredni „ad hoc” izbori za članove u Europski parlament održat će se 14. travnja 2013.

Ako želite sudjelovati u radu biračkih odbora na ovim izborima upućujemo Vas da pratite službenu Internet stranicu – www.izbori.hr – na kojoj bi već trebali biti objavljeni kontakt podaci nadležnih izbornih povjerenstava kojima se zatim možete prijaviti za rad u biračkom odboru. Na spomenutoj stranici bit će objavljeno i priopćenje upravo o načinu prijava, odnosno o postupku imenovanja članova biračkih odbora.

Obzirom da se od ukupno deset članova biračkog odbora njih čak osam imenuje na prijedlog vladajućih, odnosno oporbenih političkih stranaka sukladno stranačkom sastavu tekućeg saziva Hrvatskoga sabora, možete se obratiti i nekoj od tih stranaka da Vas predloži za člana biračkog odbora.

Izvor: izbori.hr  05.03.2013.

Povezani članci:

| Tiny Url za ovaj članak: http://tinyurl.com/c52h3h7

komentara

Ostavite odgovor

Vaša e-Mail adresa neće biti objavljena