Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a: Dosta nam je Marasove samovolje!

0
25

Nakon višemjesečnog sukoba s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Vlada se posljedni tjedan našla u klinču s Hrvatskom obrtničkom komorom. O čemu je riječ, za Globus govori predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Gospodine Ranogajec, uskoro će se na Vladi naći novi Zakon o obrtu s kojim nije baš oduševljena vaša kuća. Zašto?

Prije svega, želim reći da su obrtnička komora i Ministarstvo poduzetništva i obrta putem radne skupine zajedno izradili prijedlog Zakona o obrta s kojim su obje strane bile zadovoljne. No, onda je Ministarstvo u prosincu prestalo sazivati radne skupine, a ministar Gordan Maras počeo je moje suradnike i mene zvati na neke nove sastanke na kojima je krenuo predstavljati potpuno drukčije ideje. Kasnije je izjavio da je Zakon o obrtu „njegov zakon i da ga ne treba usklađivati s obrtničkom komorom“.

Kakve ideje?

Pa recimo ministar je odbio naš prijedlog da obrtnik svojom imovinom jamči za potraživanja, dok će država obrtnicima pružiti zaštitu kad imaju potraživanjima prema trgovačkim društvima. Nama je takvo odbijanje čudno jer takav zakon vrijedi u Francuskoj, a naša se Vlada kune u direktive Europske unije. E sad, ili Francuska nije dio Europske unije pa smatrajuda se ne treba ugledati na neke njihove zakone, ili naša Vlada nije prilagodilo domaće zakonodavstvo sa stečevinama EU.

Vama samo ta izmjena predstavlja problem?

Ima toga još. Vidite, ministar je ukinuo dio zakona prema kojoj trgovačka društva moraju imati stručnu osobu za određenu djelatnost. Drugim riječima, ljudi koji su se tri godine školovali u strukovnim školama, imali dvije godine praksu i zatim položili stručni ispit su sve to napravili uzalud jer će prema novom Zakonu svatko moći otvoriti frizerski salon, automehaničarsku radnju ili nekakav servis. Nakon ovakvog Zakona, vjerojatno će uslijediti ukidanje obrtničkih škola.

[divider]

[divider]

To mi zvuči nevjerojatno.

Kako je ministar Maras krenuo sve je moguće. Vidite, novi Zakon omogućava i poticanje nelojalne konkurencije, odnosno legalizaciju dosadašnjeg rada na crno. Dakle, netko tko je zaposlen u mojoj radionici poslijepodne će moći isti posao obavljati od kuće i to bez otvaranja obrta. Takav radnik moći će odvući moje klijente jer će morati samo uplaćivati doprinose, a PDV neće plaćati ako ne bude imao promet veći od 75 tisuća kuna godišnje. Dakle, njegova usluga bit će jeftinija od moje. A baš me zanima tko će moći iskontrolirati da li će ti radnici od kuće izdavati račune.

U Ministarstvu kažu da vas zapravo najviše brinu izmjene Zakona koje stvaraju nova pravila za samu komoru.

To naravno nije istina, iako i tu ima suludih stvari.Mi primjerice razumijemo da Ministarstvo zbog teške gospodarske situacije želi limitirati iznos do kojeg će obrtnici plaćati komorski doprinos. No, problem je što će ovakav Zakon ujedno razvlastiti Skupštinu Komore koja je vrhovno tijelo naše ustanove. Naime, ako ovakav zakon zaživi Komora će prije donošenje svake odluke prvo morati pitati ministra za mišljenje. Isto tako, ovim zakonom ukida se delegatski model izbora čelnika komore i sada će svaki obrtnik imati pravo glasa što će Komori stvoriti velike troškove.

Pa možda ministar Maras želi liberalizirati Komoru?

Naprotiv, ministar Maras želi Komoru staviti pod svoju kontrolu, a sve to radi kao pokaznu vježbu za Hrvatsku gospodarsku komoru. Pravi interes ministra Marasa je na Obrtničkoj komori iskušati model na kojem će pokušati smijeniti vodstvo HGK-a.

A jeste li mu vi predstavili protuargumente?

Naravno da jesam i to više puta. I svaki put kad bi ga potukli našima argumentima, ministar Maras rekao je da ne možemo ovako razgovarati jer je on ministar. Obrtnici su tu izloženi samovolji jednog čovjeka.

Jeste li razgovarali s obrtnicima o vašim nesuglasicama s resornim ministrom?

Naravno, čak smo napravili i anketu prema kojoj devet od deset obrtnika nije zadovoljno resornim ministrom. Sjetimo se samo njegovih velikih obećanja o otvaranju 50 tisuća radnih mjesta koja danas izgledaju kao bajka. Vidite, mi smo pri pisanju prijedloga za ovaj zakon čak angažirali bivše ustavne suce, a ministar Maras je te prijedloge samo prekrižio olovkom i rekao da su to gluposti. Bojim se da se ministar pokazao kao veliko razočaranje jer su obrtnici vjerovali da će dobiti ministra obrtništva u politici, a zapravo su dobili ministra politike u obrtništvu.

I što ćete sad?

Mi ćemo prvo iskušati sve pravne mogućnosti, a ako ne uspijemo spriječiti donošenje ovakvog zakona tada ćemo, bojim se, morati pribjeći prosvjedima. U istoj anketi, devet od deset obrtnika izjavilo je kako je spremno prosvjedovati ako se ovakav Zakon donese. To će biti presedan jer u Hrvatskoj nikad dosad nisu štrajkali poslodavci. Nemojte zaboraviti da u Hrvatskoj radi 80 tisuća obrtnika – poslodavaca. Mi već sada teško suzdržavamo ljude od štrajka. Mislim da takav presedan nikome ne treba.

Izvor: Globus, 17.05.2013.

Komentari

komentara