HNS optužuje velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića da nije prijavio vikendicu vrijedu 80 tisuća eura

0
33

Saborski zastupnik i predsjednik velikogoričkoga HNS-a Goran Beus Richembergh ustvrdio je danas da HDZ-ov velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić nije, u skladu sa zakonom, u imovinskoj kartici naveo da je za mandata, na ime supruge, stekao 80.000 eura vrijednu vikendicu u Pokupskome.

Troetažna vikendica od hrastovine s garažom i vinskim podrumom smještena je na elitnome Sunčanom brijegu s pogledom na Kupu, rekao je Richembergh na konferenciji za novinare u ime izbornog stožera koalicije SDP-HNS-HSLS-HSU u Velikoj Gorici.

Dodao je da je kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa Barišiću već priskrbilo prijavu državnom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa pred kojim će morati detaljno objasniti sve okolnosti stjecanja neprijavljene imovine. Kazne za takve prekršaje idu do smjenjivanja s javne dužnosti, upozorio je.

Iznoseći kronologiju zbivanja, Richembergh je naveo da je zemljište za gradnju vikendica rasprodao HDZ-ov načelnik pokupske općine Božidar Škrinjarić. Općinski vijećnici neuspješno od 2010. pokušavaju doći do podataka kome je, po kojim uvjetima i za koliko načelnik prodao općinsko zemljište, ali Škrinjarić odbija objaviti podatke, podgrijavajući time glasine da su natječaji za prodaju parcela bili namješteni prijateljima i stranačkim kolegama, rekao je Richembergh.

Po kupoprodajnom ugovoru, Barišić zemljište na Sunčanom brijegu nije kupio izravno od općine, nego je to 2010. godine učinio posrednik koji ga je nakon pet mjeseci preprodao Barišićevoj supruzi Nikolini Vučković-Barišić, zaposlenoj u velikogoričkome Centru za odgoj djece i mladeži, i to za 160 tisuća kuna.

Iako je prijenos vlasništva u zemljišnim knjigama učinjen tek 2012. godine, Barišićeva supruga dobila je građevinsku dozvolu već 2011. godine na svoje ime, i to na osnovi kupoprodajnog ugovora, a ne vlasničkoga lista, rekao je Richembergh.

Barišićeva i plaća njegove supruge ne premašuju neto iznos od 20 tisuća kuna na mjesec pa ni uz najveća moguća odricanja nije mogao bez kredita ili pomoći sa strane kupiti ni zemljište, a kamoli izgraditi skupocjenu hrastovu kuću. Zato se opravdano postavlja pitanje odakle mu novac ako nije uzeo zajam ili imao ušteđevinu ili neki izvanredni prihod, a s obzirom na to da je sve tajio od javnosti tri godine, javlja se sumnja u pogodovanje i korupciju, rekao je Richembergh.

Podsjetio je da je Barišić na novinarsko pitanje 30. travnja odgovorio da je “sva njegova imovina legalna i čista”, da se “vikendica vodi na njegovu suprugu” te da je “prijavio promjenu i u imovinskoj kartici” koju će “rado dati na uvid”. No, na internetskoj stranici Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zemljišta i vikendice – nema, rekao je Richembergh i pokazao novinarima Barišićevu imovinsku karticu, neslužbenu kopiju zemljišno-knjižnog izvatka i fotografije vikendice.

Izvor: jutarnji.hr, 07.05.2013.

Komentari

komentara