Nedjelja, 26. Lipanj 2016.     
    
Izjava dana:

Istarska županija: SDP se odriče Kajina?

Damir-KajinŠef IDS-a uvjeren je da će njegov Valter Flego svojom odmjerenošću i ozbiljnošću pobijediti Kajina i SDP. Damir Kajin pak poručuje: »Apsolutno ćemo pobijediti, u izbore idem bezbrižan«. U Istri će se dogoditi sudar divova, šefa SDP-a Zorana Milanovića i šefa IDS-a Ivana Jakovčića, koji već mjesecima ratuju

19. svibnja 2013. – bit će jedna od najneizvjesnijih izbornih bitaka u Hrvatskoj na ovim lokalnim izborima. U Istri će se mjeriti uspješnost Milanovićevog koncepta političkog osvajanja Istre, a time i njegove političke umješnosti, a istodobno testirati i težina IDS-a, stranke koja 20 godina – uglavnom uspješno – upravlja Istrom. Praktički, to je sudar divova, šefa SDP-a Zorana Milanovića i šefa IDS-a Ivana Jakovčića, koji već mjesecima ratuju, mada naravno izravno bitku ne vode oni nego kandidati za mjesto župana, Damir Kajin i Valter Flego.
Iako je prema ranijim anketama bivši IDS-ov pučki tribun Damir Kajin, sada kao nezavisni, ali pulen SDP-a, vodio pred IDS-om stalno za 5-6 posto, najnovija anketa Ipsos pulsa za Novu TV donijela je rezultat koji je uskovitlao prašinu: vodi kandidat IDS-a, HNS-a i Zelenih Vlater Flego s 40,5 posto, a Damir Kajin kao kandidat koalicije SDP, HSU, SDSS, HSLS i SDA u ovom trenutku ima 31,6 posto. Ne treba biti osobito vidovit da se konstatira da će Istrijani sigurno morati na drugi krug izbora 2. lipnja, i tada će se zapravo vidjeti je li SDP-ov pokušaj unošenja promjena u Istru bio uspješan, i potreban, ili nije, a prema ovoj anketi u drugom krugu Valter Flego osvaja 48,6 posto birača, a Damir Kajin 42 posto.

Sve po planu

Iako iz Kajinovog tabora tvrde da će IDS i Jakovčić svoje birače mobilizirati i čak voziti autobusima na birališta, kao što je navodno bilo na euroizborima 14. travnja, a ima i zakupljene medije kako tvrde, ostaje činjenica da je Jakovčić sa 44 posto na tim izborima potvrdio snagu svoje stranke i mirno čeka izbore.
– Sve teče po planu. Velika većina ljudi u Istri ne može prihvatiti činjenicu da Milanović u suštini želi upravljati Istrom. To neće proći, kao što Istrijani ne vide niti Damira Kajina kao osobu sposobnu upravljati Istrom, nego ga dapače sada gledaju kao jednu vrstu izdajnika IDS-a. Politika konflikta, svađa, vrijeđanja, podmetanja ne pada na plodno tlo, kaže Jakovčić, siguran da će Flego odmjerenošću i ozbiljnošću pobijediti Kajina i SDP. Uostalom, euroizbori pokazali su već Milanoviću sve, kaže Jakovčić. »I nije mi žao da se ja na kraju nisam kandidirao za župana, dapače, Flego je najbolji mogući izbor, trebala su nam nova lica«, dodaje šef IDS-a.
Na drugoj strani, iako ovih dana ne zvuči baš najoptimističnije, Damir Kajin retorikom ne odustaje.
– Apsolutno ćemo pobijediti, u izbore idem bezbrižan. Istra nikad više neće biti što je bila, institucije će raditi svoj posao, neće biti nedodirljivih, nema više Sanadera, nema više kupovine sela, Istra će se promijeniti. Tko smatra drukčije, nasukat će se. Neki će se morati oprostiti od politike, a neki možda i od svoje imovine i svoje slobode. Nema vraćanja povijesti na 1. srpnja 2009., siguran je Kajin.

[manual_related_posts]

Teškoće oko »pržuna«

Njegov su problem u međuvremenu, međutim, postali odnosi u savezu – jedan od prvih i najvažnijih Kajinovih suradnika, Ivan Herak, na kraju se nije našao na listi za Skupštinu niti je kandidat za podžupana, navodno zbog toga što SDP-ovci nisu htjeli osobu koja je bila »u pržunu«, mada je Herak u svih 12 procesa oslobođen optužbi. Večer uoči predaje lista došlo je, tako, do sukoba između Heraka i SDP-ovog povjerenika za Pulu Danijela Ferića, koji je iznio tezu da na zajedničkoj listi ne može biti nitko tko ima bilo kakve repove za sobom, a što je najbolje od svega bivša Herakova tvrtka već 12 godina ima dug prema tvrtki koju Ferić vodi, Hrvatskoj lutriji, te je upravo ovih dana navodno aktivirana ovrha prema njemu. To je vjerojatno najbolji dokaz da odnosi u koaliciji Kajina i SDP-a, nažalost, uopće nisu dobri, te je stoga sinoćnji Milanovićev posjet Istri iskorišten da se i to pokuša popeglati.
– Nije Herak nigdje nestao, nije uopće bilo primarno da bude na listi, on se odrekao funkcija i ranije, bio je uostalom već ranije i ministar, nije njemu nužno da bude na samim izborima, kaže Kajin pokušavajući objasniti ovu najnoviju situaciju.
U Kajinovoj ekipi nadaju se da će se ostvariti obećanje iz vrha SDP-a o tome da će Herak nakon izbora – u slučaju pobjede, naravno – dobiti na upravljanje Brijuni Rivijeru, bilo kao samostalnu tvrtku ili kao dio županijskog odjela za gospodarstvo i turizam, ali na Ibleru ili pri Ibleru jako se tome čude, i kažu da će o tome eventualno tek biti riječi.

Problemi s listom

SDP nije htio na listi ni neke druge Kajinove ljude, iako je omjer na listi za Skupštini pola-pola pa je teoretski bilo mjesta za sve, no u službenim izjavama SDP-ovci se zaklinju da opstrukcije nema.

    – Apsolutno sukoba nikakvih tema, tko vam to plasira ne govori istinu. Uostalom, svatko je popunjavao svoju kvotu, mi smo brinuli o SDP-ovim kandidatima, a ne Damirovim, kaže SDP-ovka iz Umaga Tanja Vrbat. Ona ističe da je SDP na zadnjim izborima u Istri dobio 8,5 posto glasova, a sada ankete daju oko 30 posto: »Ako to nije uspjeh, ne znam što je«, kaže Vrbat.
Ipak, i unutar SDP-ovskih redova ima nezadovoljnih: s obzirom da ankete u Gradu Puli daju IDS-ovom Borisu Miletiću pobjedu u prvom krugu, navodno je i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Peđa Grbin nezadovoljan što ga vrh stranke troši za unaprijed izgubljenu bitku u Puli, jednako kao što i spomenuti Danijel Ferić nerado troši vrijeme na kampanju, dok ima puno neobavljenog posla u Hrvatskoj lutriji koja bilježi gubitke. U svakom slučaju, opća ocjena je da će za Kajina i SDP biti vrlo važna izlaznost: naime, očekuje se da će IDS-ova »vojska« disciplinirano izaći na birališta, dok Kajin i SDP tek trebaju motivirati svoje birače da se aktiviraju.
Još je jedna istarska zanimljivost primjetna: Damir Kajin i SDP očekuju da ih u drugom krugu podrži Ladonja i Plinio Cuccurin, jednako kao što očekuju i podšku Ladonje i Laburista u Županijskoj skupštini, iako su Kajin i Cuccurin dugo bili u javnom sukobu dok je Kajin još bio IDS-ovac. Tako bi se moglo dogoditi da, ako IDS i dobije župana, nema većinu u Skupštini, pa će se saga nastaviti…

Najžešća borba za Umag

    Na izborima 2009. godine IDS nije pobijedio u 19 od 42 lokalne jedinice u Istri, što se već tada smatralo početkom kraja te stranke. Ali, novi izbori, novi odnosi… Sada će se najveća bitka između dva bloka voditi za Umag – mada su ondje SDP-ovci sigurni da će već u prvom krugu dobiti njihov Vili Basanesse koji je ranije kao nezavisni bio blizak IDS-u, a onda je prije godinu-dvije prešao u SDP i postao jedna od prvih perjanica SDP–a u novoj eri.
SDP-ovci očekuju uspjeh i u Fažani, gdje se natječe njihova županijska povjerenica Ada Damjanac, ali misle da je realno da IDS zadrži Novigrad, Vodnjan i naravno Rovinj. »I u Puli će biti žestoko«, nada se Kajin, mada ankete idu u prilog IDS-u, a on misli da bi i Poreč mogao pasti iz IDS-ovih ruku.
S druge strane, IDS-ovci vjeruju da bi neka od mjesta koja su 2009. izgubili sada mogli i vratiti jer izlaze s nizom mlađih kandidata koji se prvi put natječu, od Umaga i Fažane, Žminja i Višnjana, do Raše.
– Dobit ćemo svih 10 gradova, tvrdi Jakovčić.
– Svugdje će biti drugi krug, misli Kajin.

Za vijesti, analize i istraživanja o lokalnim izborima na razini Istarske županije, kliknite na poveznicu Lokalni izbori 2013 Istarska županija.

Detaljan popis kandidata za župana Istarske županije i županijsku skupštinu potražite na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Sve zakone, regulativu i ključna mišljenja Državnog izbornog povjerenstva  vezana uz lokalne izbore 2013. potražite klikom na poveznicu Državno izborno povjerenstvo.

Izvor: novilist.hr, 09.05.2013.

Povezani članci:

| Tiny Url za ovaj članak: http://tinyurl.com/c4wwoz5

komentara

Ostavite odgovor

Vaša e-Mail adresa neće biti objavljena