Utorak, 28. Lipanj 2016.     
    
Izjava dana:

Kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda Dragan Jelić u ulozi gradonačelnika Mirka Duspare

jelic_duspara

Iako se, zbog odijela kojeg je jučer nosio, to ne bi moglo kazati, najveći šarmer među aktualnim kandidatima za brodskog gradonačelnika, direktor županijskog CTR-a, Dragan Jelić, danas je, zajedno s kolegicom, direktoricom brodske Razvojne agencije, Irenom Jukić-Vukovićr, bio u Ministarstvu regionalnoga razvoja… na potpisivanju ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije za izgradnju „Centra izvrsnosti za obnovljive izvore energije”, koji bi se trebao graditi u brodskoj industrijskoj zoni Bjeliš.

Pretpostavljena je vrijednost dokumentacije 384 tisuće kuna, dok će stvarna cijena biti utvrđena putem javne nabave. Od tog iznosa, Ministarstvo će sufinancirati 85 posto (327 tisuća), a grad i županija, kao budući vlasnici Centra, sukladno međusobno ugovorenim odnosima.

– Centar… je, u stvari, laboratorij za certifikaciju proizvoda od bio mase (pelete, briketi, kompost…) i proizvoda koji koriste bio masu (peći, kogeneracije…), pojasnio nam je Dragan Jelić.

Dakle, Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija, uz pomoć fondova, sufinancirat će izgradnju Centra… koji bi, pored višeslojne društveno koristi, svojim vlasnicima trebao donositi barem minimalni profit. Vjerojatno ne onako kao što je donosila  vrpoljačka Sušionica voća i povrća – do stečaja, ili kao što donosi novogradiška Drvna industrija – pred stečajem.

Znajući kako odnosi između Županije i Grada, kad je izgradnja ovog Centra u pitanju, nisu do kraja definirani, pitali smo Jelića u kom svojstvu je jučer potpisao ugovor.

– Ugovor sam potpisao kao direktor CTR-a, koji od 2010. godine ima mandat koordinirati sve aktivnosti vezane za izradu projektne dokumentacije Centra. O odnosima između budućih suvlasnika Centra morate razgovarati s županom i gradonačelnikom, jer ja za to nisam nadležan, kazao nam je Jelić.

Zbog čega je, u CTR-ovom službenom bijelom Fordu, zajedno s Jelićem, putovala Irena Jukić – Vuković, iako ju nitko iz Zagreba nije zvao, niti ju je itko od meritornih iz Broda tamo slao, ni preko veze nismo mogli utvrditi jer, kako nam ljubazno reče njezina ‘gazdarica’, Slavica Lemaić, ‘preko noći’ direktorica gradske Razvojne agencije, javlja se na telefon samo do 15 sati.

Ako ništa, lijepo je čuti kako dvoje visokih brodskih činovnika, u isto ministarstvo u Zagrebu, putuju jednim autom. Od rata, u pravilu, u Zagreb je svatko putovao ‘svojim’ službenim autom, neovisno o tome što polaze iz istog grada, a često i iz iste stranke.

Sudeći prema reakciji brodskog gradonačelnika Mirka Duspare, on u ovom šparnom službenom putovanju Jelića i kolegice mu, nije vidio sve u ružičastim bojama.

– Prije svega, ja pozdravljam aktivno uključivanje CTR-a u razvoj gradskih projekata. Bolje ikad nego nikad. O jučerašnjem potpisivanju ugovora u Zagrebu, međutim, saznao sam iz medija i nemalo se iznenadio. Iako dogovori o načinu i obujmu uključenja Županije u ovaj gradski projekt nisu okončani, iako je za Centar, do sad, jedino Grad Brod uradio nešto konkretno – osigurao građevinsko zemljište, ja iz medija saznajem kako direktorica gradske razvojne agencije, bez da me informira, putuje u Zagreb na potpisivanje nekakvog ugovora.

To što me ne informira županija, odnosno Dragan Jelić, potpuno je razumljivo jer čovjek je u predizbornoj kampanji s ambicijom da postane gradonačelnik Broda. Njemu je svako fotografiranje za javnost važno. Ali, to što me ne informira direktorica gradske tvrtke i time neovlašteno daje ‘legitimitet’ Jeliću da predstavlja Grad Brod, nikome, pa ni meni nije razumljivo.

Međutim, nakon što su SDP i druge stranke preuzeli odgovornost za rad gradskih tvrtki i ustanova, navikao sam da me direktori ignoriraju. Osim nekih, koji neopravdano traže sredstva za pokriće svojih gubitaka. Na sreću po grad i građane, ovo stanje neće još dugo, rezignirano je kazao Duspara.

Izvor: sbplus.hr, 05.04.2013.

Povezani članci:

| Tiny Url za ovaj članak: http://tinyurl.com/bujqbwu

komentara

Ostavite odgovor

Vaša e-Mail adresa neće biti objavljena