Kerum, Bandić, Bulj i Grmoja potrošili 0 kuna!?

Kampanja u kojoj je utrošeno nula kuna, makar u prvom dijelu kampanje, je simptom koji ukazuje kako će ti kandidati vladati pobijede li na izborima. Oni neće vladati štedljivo nego netransparentno, upozorava Jelena Berković iz GONG-a

0
45
Foto: zeljkokerum.hr

Niz relevantnih kandidata za gradonačelnike ili župane u privremenim financijskim izvješćima o prihodima i rashodima u kampanji naveo je da do 13. svibnja nije potrošio ni lipe. Među njima su Milan Bandić, kandidat za gradonačelnika Zagreba, Željko Kerum koji ponovno pokušava postati splitski gradonačelnik, Mostovi kandidati za župane Miro Bulj i Nikola Grmoja.

Ta čudna pojava kampanje bez troškova nije zaobišla ni Rijeku. Kandidatkinja Mosta Petra Mandić nije prijavila ni lipu rashoda, nitko joj nije donirao ni lipe, a nije prijavila niti eventualni popust koji su mediji dali za objavu njenih oglasa. O kandidatu HDZ-a Kristijanu Stančiću ne znamo ni toliko. Na internetskoj stranici HDZ-a objavljeni su rukom ispisani formulari za rashode i donacije u kojima je navedeno tek “Hrvatska demokratska zajednica Grada Rijeke” bez specifikacije radi li se o izborima za Gradsko vijeće ili gradonačelnika. Da HDZ nije nužno toliko aljkav, vidljivo je iz pedantne dokumentacije koju je ista stranka objavila o izborima za Skupštinu i gradonačelnika Zagreba.

Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe propisuje da se privremena izvješća moraju predati nadležnom izbornom povjerenstvu sedam dana prije izbora, a objaviti na svojim internetskim stranicama ili u dnevnom tisku u roku od 48 sati nakon isteka roka za dostavu izbornom povjerenstvu. Teško je dokučiti kako su pojedini kandidati vodili kampanju, a da do sada nisu utrošili ni lipe. Bandić objavljuje oglase sa svojom kompletnom listom za Gradsku skupštinu u Tisku, Kerum je kampanju započeo pečenjem 50 janjaca i konstatacijom “napravili smo jednu marendu”. Kerum je svoje izvješće podnio za razdoblje od 7. do 13. svibnja (formalno razdoblje za kampanju), dok su neki drugi kandidati koji ne troše izvješća prijavljivali od 18. ili 19. travnja, dakle obuhvatili su i razdoblje prije formalnog početka kampanje. Jelena Berković iz GONG-a kazala nam je da kandidati mogu, ovisno o ritmu plaćanja, troškove prijaviti i nakon isteka roka za prijavu privremenih izvješća, odnosno u sklopu završnog izvješća. Međutim, “poanta privremenih izvješća je da se unaprijed zna tko su donatori, za što se i kako se troši novac, a to mogu biti važne informacije biračima”, ustvrdila je Berković. Kampanja u kojoj je utrošeno nula kuna, makar u prvom dijelu kampanje je simptom koji ukazuje kako će ti kandidati vladati pobjede li na izborima. Oni neće vladati štedljivo, nego netransparentno – upozorava Berković. Propitala je i ulogu državnog izbornog povjerenstva koje iako je na prijašnjim izborima ustvrdilo da se u kampanji moraju prijaviti i raniji troškovi, oni stvoreni prije formalnog početka kampanje, nije dovoljno aktivno posebno kada je riječ o edukaciji kandidata. Podsjetila je da je GONG zajedno s TIH-om provodio istraživanje o medijskim troškovima kampanje i to na temelju relevantnih podataka (broj oglasa i plakate pojedine stranke, njihova cijena, popust), a da DIP to nikad nije radio.

 

Izvor: Novi list 18.05.2017.

Komentari

komentara