Krstulović Opara u vodstvu, Željko Kerum je najveće iznenađenje!

Ekskluzivna RTL anketa: Bitka za Split

0
198
Foto: obavjestajac.hr

Uoči lokalnih izbora nastavljamo s objavljivanjem rezultata ekskluzivne RTL ankete koju je za nas pripremila agencija Promocijaplus. Danas donosimo rezultate za Split.

Aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar neme gotovo nikakve šanse za novi mandat jer po istraživanju nema ni dva posto podške Splićana.

A najveće iznenađenje je bivši gradonačelnik Željko Kerum. Iako trenutačno vodi HDZ-ov Andro Krstulović Opara, kojeg podržava četvrtina ispitanika, on je u maloj prednosti u odnosu na Keruma. Marijana Puljak iz stranke Pametno je treća, udvostručila je potporu u odnosu na prošle lokalne izbore.

MOST-ov Robert Pauletić je na deset posto, a kandidatkinja SDP-ove koalicije AidaBatarelo na svega šest posto!

Aktualni gradonačelnik najgore je plasiran – tek 1,9 posto. 2013., doduše tada kao kandidat SDP-a, u prvom je krugu imao gotovo 30 posto!

U slučaju drugog kruga HDZ-ovac ima značajnu prednost bez obzira na to što gotovo 20 posto HDZ-ovih birača i u prvom i u drugom krugu podupiru Keruma; glasači gotovo svih drugih opcija u značajnom postotku biraju Oparu.

Foto: vijesti.rtl.hr

To se mijenja ako bi se u drugom krugu sučelili Opara i Marijana Puljak – pobjednik je isti, ali tu je situacija puno napetija, neodlučni glasači mogli bi presuditi.

Što se omjera snaga u Gradskom vijeću tiče, HDZ ima najveću šansu za pokušaj sastavljanja većine.

Potpora im je povećana u odnosu na 2013., a i dvostruko su jači od prve sljedeće opcije, Kerumova HGS-a. Nešto manje od njih ima Pametno, a SDP-ova koalicija je tek četvrta opcija. Na prošlim su izborima imali najbolji rezultat, sada gube trećinu potpore! No i sada će od svega ovoga biti izazovno sastaviti većinu.

Uz to, i MOST je na deset posto. Ulazi u Vijeće, dok su ostale liste zasada daleko od praga. Iz rezultata je jasno da Splitu slijedi dinamično razdoblje uoči, ali i nakon samih izbora.

 

Izvor: vijesti.rtl.hr

Komentari

komentara