Lažne ankete: Za Kirigina glasalo više ljudi nego što Opatija ima stanovnika

0
264

Već smo izvijestili kako se on line ankete koriste za razne manipulacije i na ovim lokalnim izborima. U slučaju Varaždina je Alen Kišić, kandidat koalicije SDP, HNS, HSS, HSU i Hrvatski laburisti – Stranka rada, s nevjerojatnih 80% glasova izdominirao on line anketu (Anketa VTV-a: Kišić dobio dva puta više glasova, nego što Varaždin ima stanovnika). To bi bio super rezultat da Kišić nije dobio dva puta više  glasova, nego što  Varaždin  ima ukupno stanovnika. 80% od 140.000 glasova je uistinu zvučalo opasno, no nažalost po Kišića svelo se na samo 4,371 birača u prvom krugu.

Istom metodom, kao i njegov kolega iz SDP-a u Varaždinu, poslužio se i Fernando Kirigin, kandididat sedam stranaka za gradonačelnika Opatije, koji je u prvom krugu izjednačen s aktualnim gradonačelnikom Ivom Dujmićem. Razlika je samo jedan glas u korist Kirigina, naime, 1909 njegovih glasova nasuprot 1908 Dujmićevih.

Ali ako ćete vjerovati on line anketi Novog lista (DRUGI KRUG IZBORA Hoćete li glasati za Dujmića ili Kirigina? Recite nam u anketi) za Kirigina će u nedjelju glasati svi Opatijci, uz pomoć SDP-ovih snaga iz Rijeke i Zagreba. Naime, dok ovo pišemo u anketi je sudjelovalo ukupno 15.752, a od toga Kirigin u ovom trenutku dobija impresivnih i nemogućih 9.923 jer je u prošlu nedjelju na izbore u Opatiji izašlo tek 5.005 birača. A stanovnika Opatije ukupno je tek 11.659.

SDP-u, dakle, ovo nije prvi put da se koristi manipulacijama kroz on line ankete. Nažalost ove provjerene metode manipulacije nisu se pokazale učinkovitim za krajnji rezultat na izborima, pa ćemo sa zanimanjem pratiti sudbinu oba kandidata u drugom krugu i Kišića i Kirigina.

 

 

Komentari

komentara