Subota, 25. Lipanj 2016.     
    
Izjava dana:

Lokalni izbori u Istarskoj županiji: Za 699 mjesta 4.088 kandidata

istra1Na predstojeće lokalne izbore na općinskoj, gradskoj i županijskoj razini u Istarskoj će županiji izaći 4.088 kandidata, što prosječno daje oko šest pretendenata na jedno ‘radno mjesto’, obzirom da je na izborima ponuđeno 699 mjesta u tijelima lokalne samouprave. Na izborima za Županijsku skupštinu za 41 vijećničko mjesto najtječe se 369 kandidata na 9 stranačkih, koalicijskih i nezavisnih listi, dok se za dužnost župana prijavilo 6 kandidata s 12 zamjenika. U gradska vijeća 10 istarskih gradova na 170 raspoloživih mjesta željelo bi ući 1461 kandidat, dok na 366 mjesta u vijećima 31 istarske općine cilja 1913 kandidata. Na izborima 17. svibnja, prvi put neposrednima u ovom dijelu, pojavljuje se 125 kandidata za ukupno 26 mjesta gradonačelnika i njihovih zamjenika te 202 kandidata za ukupno 93 mjesta načelnika i njihovih zamjenika.

Izvan golih brojki, i ovaj put većih nego na prethodnim izborima 2005. godine kad je kandidata bilo 4.016, predstojeći izbori donose dosta promjena u odnosu na izbore prije 4 godine. Svakako je najveća promjena neposredni izbor župana, gradonačelnika i načelnika, jer se prvi put u povijesti samostalne Hrvatske oni biraju imenom i prezimenom, s čime je očito izravno vezana i pojava velikog broja nezavisnih listi te kandidata za načelnike i gradonačelnike. Nezavisne liste dijelom su udružene u Ladonju, još jednu novost ovih izbora, koja je osim kandidata za župana Plinija Cuccurina, dala i jedan dio nezavisnih listi. Dio, pak, nezavisnih listi nije u Ladonji te će vjerojatno najzanimljvija utrka na ‘nižim’ razinama, biti vezana uz njihove aktivnosti i konačni rezultat. Novost je i pojava Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske, koja je, nasuprot etabliranoj Stranci demokratske akcije koja koalira s IDS-om i samostalno izlazi jedino u Raši, svoje kandidate istakla i na županijskoj razini i u Bujama, Labinu, Poreču, Puli, Rovinju, Umagu, Vodnjanu i Raši. ‘Manjinci’ su samostalno izašli još u Poreču, gdje Albanci imaju nezavisnu gradsku listu nositelja Idrisa Sulejmanija te Puli, Rovinju i Umagu, gdje sa svojom listom izlazi Samostalna demokratska srpska stranka, inače na županijskoj razini u dogovoru s IDS-om. Talijani, klasično, kao zajednica ne izlaze iz zadanih okvira podrške IDS-u, ali je značajan broj pojedinaca talijanske nacionalnosti na svim kandidacijskim listama.

Koalicijski dogovori pokazuju slabu konzistenciju, što, naravno, nije neobično na lokalnim izborima, ali je donekle neobično unutar jedne županije: županijski sporazum IDS-a i SDP-a, IDS-a i HNS-a te SDP-a i Zelenih nije se, naime, svugdje preslikao na niže razine, a isto vrijedi i za HSU i HSLS, primjerice. U velikom broju gradova i općina stranke izlaze ili samostalno, posebno IDS i SDP, ili u koalicijama drukčijim nego na županijskoj razini. U Bujama tako primjerice koaliraju HSS i Zeleni, u Buzetu i Umagu HNS i HSU, u Višnjanu IDS i HSS!

Osim izbora između čak devet listi za Županijsku skupštinu i šest kandidata za župana te njihove zamjenike, građanima neće biti jednostavno na četiri listića zaokruživati kandidate ni u nekim gradovima i općinama. U najvećem istarskom gradu se za Gradsko vijeće natječe 13 listi, u Bujama i Poreču 10, u Rovinju i Umagu 9, najmanje ih je u Pazinu – 4. Mogućim prvim građanima 10 istarskih gradova osjeća se čak njih 43 – najviše u Puli, njih 7, te u Rovinju, Poreču i Umagu, po 5. Ovo je ipak sitnica prema općinskim ambicijama – 10 lista za Općinsko vijeće Svetvinčenta, 9 lista u Medulinu, 8 lista u Kršanu i Pićnu, 7 lista u Raši, 6 listi u Fažani, Žminju, Tar-Vabrigi, Marčani i Oprtlju… ostale općine su na ‘pristojnih’ 3 do 5 listi.

Pravim načelnicima se vidi 101 osoba, od 8 u Pićnu i 7 u Kršanu do 5 u Svetvinčentu i Medulinu, u ostalim je općinama nešto manje potencijalnih prvaka. Prvi krug sa samo dva kandidata vjerojatno će odmah riješiti pitanje načelnika u Balama, Sv. Lovreču, Lupoglavu, Tinjanu i Višnjanu, gdje se nezavisni kandidat suprotstavlja IDS-ovom kandidatu, Barbanu, Vižinadi i Grožnjanu, gdje se natječu IDS i SDP), Kanfanaru (IDS i HSLS), Sv. Petru u Šumi (HDZ i IDS) te Motovunu, gdje se IDS-ovom dosadašnjem načelniku suprotstavlja kandidat SDP-a i Zelenih. Najizvjesnije je u Općini Kaštelir-Labinci: dosadašnji načelnik i kandidat za budućeg načelnika Enio Jugovac nema protukandidata.

Izvor: Barkun.hr

Kliknite na linkove na kraju retka za više tekstova na slijedeće teme: Istra , Plinio Cuccurin i lokalni izbori.

Povezani članci:

| Tiny Url za ovaj članak: http://tinyurl.com/cdhdvx9

komentara

Ostavite odgovor

Vaša e-Mail adresa neće biti objavljena