Utorak, 31. Svibanj 2016.     
    
Izjava dana:

Pitali smo Državno izborno povjerenstvo

Upitnik

Potaknuti velikim brojem vaših upita, upitali smo Državno izborno povjerenstvo da pojasni neka od pitanja koje imate vezanih uz nadolazeće lokalne izbore. Vaše upite nam šaljite i dalje, a mi ćemo pokušati pronaći odgovarajuće odgovore u što kraćem roku.

KANDIDACIJSKE LISTE

Ista osoba (birač) može dati svoj potpis većem broju kandidata, odnosno kandidacijskih lista.

GLASOVANJE

Sukladno članku 2. stavku 2. Zakona o lokalnim izborima (“Narodne novine” broj 144/12) pravo birati članove predstavničkog tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te birati općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamejnike imaju birači koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tjela izbori provode.

Dakle, ne postoji mogućnost glasovanja izvan mjesta prebivališta.

BIRAČKI ODBORI

U svezi vašeg upita, upućujemo Vas na članak 43. stavak 3. Zakona o lokalnim izborima („Narodne novine”, broj 144/12), koji propisuje da Izborno povjerenstvo Grada Zagreba te gradska i općinska izborna povjerenstva imenuju i raspuštaju biračke odbore na svom području.

Birački odbori sastoje se od ukupno deset članova, od kojih njih čak osam
predlažu političke stranke, a samo dva – predsjednika i potpredsjednika – imenuju izravno nadležna izborna povjerenstva.

Predsjednik, potpredsjednik i članovi biračkog odbora ne smiju biti kandidati na
izborima koje provode, a predsjednik i potpredsjednik biračkog odbora ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke.

Slijedom navedenog, za sudjelovanje u radu biračkog odbora na nadolazećim
lokalnim izborima koji će se održati 19. svibnja 2013. možete se obratiti političkoj stranci/političkim strankama koje bi Vas mogle predložiti kao kandidata ili izravno nadležnom izbornom povjerenstvu. Kontakt podaci izbornih povjerenstava bit će objavljeni na stranici – www.izbori.hr – nakon 18. travnja 2013., kada stupaju na snagu odluke o raspisivanju lokalnih izbora.

Birački odbori imenuju se najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, no
obzirom na veliku zainteresiranost građana za sudjelovanjem u radu biračkih odbora savjetujemo Vam da u što kraćem roku pošaljete svoju prijavu. Napominjemo, da prednost prilikom imenovanja članova biračkih odbora imaju osobe koje već imaju iskustva u radu na izborima, obzirom da su lokalni izbori zahtjevan i složen posao.
Zakonom o lokalnim izborima („Narodne novine”, broj 144/12) nije propisana obveza da član biračkog odbora mora imati prebivalište na području na kojemu se taj birački odbor određuje.

Slijedom navedenog, možete biti član biračkog odbora u Splitu, iako imate prijavljeno prebivalište u Zadru. Ukoliko niti ne boravite u Splitu, već ćete u Split doći na dan održavanja lokalnih izbora samo radi sudjelovanja u radu biračkog odbora,potrebno je da s političkom strankom koja Vas predlažete dogovorite naknadu putnih i ostalih troškova, obzirom da Vam navedene troškove nije dužno podmiriti nadležno izborno povjerenstvo.

Izvor: izbori.hr  26.04.2013.

Povezani članci:

| Tiny Url za ovaj članak: http://tinyurl.com/c8cmxgp

komentara

Ostavite odgovor

Vaša e-Mail adresa neće biti objavljena