Petak, 1. Srpanj 2016.     
    
Izjava dana:

Preokret u Istri: Valter Flego pobjeđuje Damira Kajina

Valter Flego

Koalicija IDS – HNS dobiva 30 posto glasova, a SDP-ov savez zasad je na 18,8 posto. Ispod praga su Ladonja i HDZ.

Šef SDP-a Zoran Milanović žrtvovao je suradnju s IDS-om u Istri, svojim nacionalnim koalicijskim partnerom, kako bi osnažio poziciju svoje stranke na tom poluotoku na lokalnim izborima u svibnju, ali prema rezultatima ankete agencije Hendal čini se da će ta regionalna stranka koja Istrom dominira već 20-ak godina i dalje zadržati primat.

Glasovi IDS-u

Da su danas izbori za Skupštinu Istarske županije, 30 posto ispitanika glasalo bi za koaliciju IDS-HNS, dok bi koalicija SDP-HSU-SDSS-Damir Kajin dobila 18,8 posto glasova.

Vrlo su zanimljivi rezultati kandidata za istarske župane. U prvom krugu za dlaku više glasova dobiva IDS-ov Valter Flego. Njemu prema anketi pripada 30,6 posto glasova, dok IDS-ov odmetnik Damir Kajin, a sada kandidat SDP-a, HSU-a i SDSS-a dobiva 29,4 posto. U drugom krugu prema anketi pobjeđuje Valter Flego jer dobiva 13 posto više glasova, odnosno 43,4 posto, dok Kajinu pripada 33,8 posto glasova. Flego u drugom krugu, očito, može računati na glasove preostalih kandidata kojima u prvom krugu anketa predviđa 3-5%, a 12,4% ispitanika izjašnjava se da ne bi glasalo.

Prema Hendalovoj anketi Ladonja dobiva 4,6%, dakle ne prelazi prag, HDZ je na 3,4%, a preko praga su Hrvatski laburisti sa 6,2%. Anketa je telefonska i provedena je od 11. do 18. Veljače na uzorku od 500 ispitanika, a neslužbeno se doznaje da ju je naručio IDS.

Ivan Jakovčić, šef IDS-a i aktualni istarski župan, kaže da su trendovi očiti i da Istra želi nove ljude na čelu županije.

-Potpuno je jasno da je Milanović odlukom da podrži Kajina napravio veliku štetu svojoj stranci, ali i našim odnosima u Istri- komentirao je Jakovčić koji je uvjeren da će Flego imati maksimalnu podršku građana Istre.

-Ovo je tek prvo istraživanje, a ostala će pokazati još veću prednost Valtera Flega – zadovoljan je Jakovčić. Rezultati istraživanja posve su uzrujali Damira Kajina koji je planuo da je anketa “fabricirana” i da je riječ o manipulaciji. Unatoč tome što su ga rezultati ankete očito iživcirali i što nam je urlao u slušalicu, Kajin je na naše pitanje čemu uzrujavanje rekao daje potpuno spokojan i miran jer zna da pobjeđuje u prvom krugu.

Milanović je suradnju s IDS-om raskinuo i u Puli. Nije htio podržati IDS-ova aktualnog pulskog gradonačelnika Borisa Miletića za kandidata, nego je SDP kandidirao Pedu Grbina. Upravo zbog priče s IDS- om vrh SDP-a raspustio je bio pulski i istarski SDP. Iako do izbora ima još tri mjeseca i svakakva iznenađenja su moguća, izgubi li Kajin izbore, to će se pokazati iznimno lošom Milanovićevom političkom odlukom. IDS je iznimno dobro umrežen s vojskom članova i SDP-u predstavlja ozbiljnog neprijatelja. Jakovčić je još prije u intervjuu Večernjem listu poručio da mu je seksi Milanovićev flert s Kajinom. ali da će to biti kolosalni neuspjeh. Kajin grmi o pobjedi u prvom krugu i potrebi smjenjivanja IDS-a kojeg je bio član 20 godina.

Izvor: Večernji list  22.02.2013.

Povezani članci:

| Tiny Url za ovaj članak: http://tinyurl.com/crcw83y

komentara

Ostavite odgovor

Vaša e-Mail adresa neće biti objavljena