Terezina Orlić: Volim društvene mreže, ali više volim kave uživo

Imam jedan uski krug od dva ili tri prijatelja s kojima sam na kavi više od 40 godina. Ostalo su lijepa poznanstva, kolege s kojima surađujem i s kojima se često viđam. Evo, u posljednje vrijeme su to i kolege iz političkog života? Zašto ne.

0
95
Izvor: Moskar/Dubrovački vjesnik

Piše: Anđelka Kelava
Foto: Tonči Plazibat

Aktualna predsjednica Županijske Hrvatske gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić krenula je u utrku za dubrovačku gradonačelnicu. Nakon duga promišljanja, prihvatila je izazov i uključila se u politiku koja za nju podrazumijeva i odgovornost i životnu promjenu. Vjeruje da na temelju bogatog životnog i profesionalnog iskustva Gradu može oboje pomiriti i potvrditi potencijale koje nosi u sebi.

 Niste jedina kandidatkinja na lokalnim izborima. Uz Vas je još žena u utrci za mjesto gradonačelnika i dogradonačelnica.

Želim vjerovati da je moja kandidatura potaknula na uključivanje u politiku i druge žene, što mi je iznimno drago. Ženske kvote na listama su dobre, ali u konačnici je žena ta koja se mora odvažiti na izazov i majčinske i obiteljske obveze uskladiti s političkim angažmanom. To traži dosta odricanja, ako savjesno želite raditi u javnom interesu.

Kampanja je već počela. Imate li uopće slobodnog vremena?

Malo je slobodnog vremena za posvetiti se hobijima i malim radostima. Volim odlaske u prirodu, posebno u proljeće. Volim branje šparoga na proljeće, gljive i plodove jeseni. Na Pelješcu imam nasljeđenu zemlju. Godinama je čekala izgleda baš mene, kako bi ponovo rađala. Masline su posađene, planovi za dalje su tu, opipljivi i realizirat ću ih. Svaki odlazak u prirodu za mene je izuzetno opuštajući, ne misliš ni o čemu, upijaš mirise i odmaraš oči.

Rođeni ste u Splitu?

Cijeli život sam u Dubrovniku, a igrom slučaja sam rođena u Splitu. Rano djetinjstvo sam provela i na Pelješcu, a onda smo doselili u Dubrovnik. Otac je bio pomorac na Atlantskoj plovidbi.

U udruzi ste žena Krug?

Ta pozitivna priča traje skoro deset godina. Okupile smo lijepu ekipu žena. U Hrvatskoj nas ima od 120 do 150, ogranak u Dubrovniku ima petnaestak žena. Angažman u hrvatskoj udruzi poslovnih žena, sjajno je iskustvo. Ne radimo na masovnosti, nego na jačanju svijesti o ulozi žene u poslovnom svijetu, uključivanju, davanju potpore na primjerima dobre prakse,edukacije i učenja o onome što je potrebno za otvaranje tvrtke itd.

 Danas je in biti na društvenim mrežama?

Zahvaljujući starijoj djeci, i ja sam tu aktivna. Kada su bili na studiju u Zagrebu, stalno su me poticali da se uključim. Počela sam u užem krugu obitelji, a onda krenula korak dalje…društvene mreže su mi zanimljive. Pročitaš zanimljivih stvari, čuješ se s ljudima s kojima se nisu odavno čuo. Za mene je to dobar način komunikacije, ako ne pretjerujete.

 Znači li to da su vam draži klasični susreti na kavi?

Imam jedan uski krug od dva ili tri prijatelja s kojima sam na kavi više od 40 godina. Ostalo su lijepa poznanstva, kolege s kojima surađujem i s kojima se često viđam. Evo, u posljednje vrijeme su to i kolege iz političkog života? Zašto ne. Volim se družiti i izmjenjivati iskustva, pronaći rješenja i u privatnom i poslovnom životu. Nekada čovjek uspije, nekada ne.

Privatni život?

Imam troje djece, ali volim reći četvero. Za troje vlastite kažem da su oni odgajali mene, a ja njih. Svi su završili fakultete, a najmlađi sin još studira u Zagreb. Vratili su se u grad, bili su odlični studenti. Ugradila sam im ljubav prema Gradu. Treba naći mjeru i voljeti ovaj grad, jer živimo u naljepšem kantunu svijeta. Prekritični smo prema samima sebi. Želimo uvijek bolje, ali kada se pomaknemo iz okvira svoje sredine uvijek se rado vratimo. Svi koji odu odavde, mislim da se žele vratiti. Uvijek sam poštovala odluku djece da odaberu svoj put. Sretna sam da su izabrali prave vrijednosti u životu. To je iznimno važno.

Pratite li modu? Gdje se odijevate, naručite li nešto putem Interneta?

Ako biram neki bolji komad odjeće, nastojim da to bude hrvatski dizajn. Vrlo je važno njegovati potrebu kupnje domaćih proizvoda, ne misliti kako je sve iz uvoza zato što je jeftinije i bolje. Imamo jako dobre domaće dizajnere i prihvatljivu cijenu. Moj stil je klasično – poslovni, ali volim sportsku odjeću, ležerniji stil. A naručim nešto i preko Interneta.

Kada ste u politici, privatni život vam je izložen javnosti. Bojite li se toga. Imali smo ovih dana jedan neuobičajen slučaj izlaganja privatnog života kandidata za gradonačelnika. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Svjesna sam toga. Zato mi je i bilo teško ući u politiku, jer znam da će vam se pratiti i privatni život. Trebalo bi postaviti granice dokle ide ta razina zadiranja u privatnost. Hoćete li iznošenjem na konferenciji za novinare zaustaviti to? Svaki političar ulaskom u politiku mora biti svjestan rizika otkrivanja privatnog života, ali do koje razine to ide? Naravno da političar snosi odgovornost ako vozi u alkoholiziranom stanju ili zloupotrijebi ovlasti u pravnom smislu…. Dozu privatnosti moramo zadržati jer svaki čovjek ima na to pravo, ukoliko se ne kosi s društvenim normama.

Omiljena glazba?

Glazba kao opuštanje u bilo koje doba dana ili noći. Od evergreena, klasike, dalmatinske pjesme…..A kad te trnci prođu onda je to to… pa u koji god žanr spadalo..

Pratite li TV serije?

Volim odgledati sve epizode u jednu noć.

Volite li kuhati? Kulinarske emisije? Koje vam je omiljeno jelo?

Kuhanje smatram ne samo obvezom, nego i zadovoljstvom. Ne gledam kulinarske emisije jer nemam vremena, ali zašto ne.. uvijek se nauči nešto novo. Ipak, najviše volim jela koja su kuhali naše none i babe, bez puno filozofije, jednostavno, mirisno i ukusno.

Najdraži cvijet?

Kamelija. Nešto malo znam i o njihovom uzgoju. Nježan cvijet, zahtjevan, ali kad joj okolina odgovara daje se u cijeloj svojoj punini.

Drži li vas mjesto ili volite putovati?

Da, putovanja su najbolje utrošen novac. Posjetila sam veliki dio Europe, naročito Mediterana, nešto malo po sjevernoj Africi. Bježim od metropola, volim osjetiti autentičnu kulturu i život običnog čovjeka. Volim i voziti, često sam za volanom, dosta putujem, a vožnja me smiruje.

Slažete li se s tvrdnjom da je ljepota u očima promatrača?

Ljepotu gledam sasvim drugim očima, ona je u nama. Najljepša osoba u mom životu bila je moja baba. Ona je puno utjecala na moj život i ja sam joj zbog toga zahvalna.

 

Izvor: Moskar/Dubrovački vjesnik

Komentari

komentara